Zona besmettelijk?

Zolang er blaasjes of open wondjes aanwezig zijn is zona besmettelijk. De blaasjes die je op de huid hebt zitten wanneer je gordelroos hebt zitten vol met het besmettelijke waterpokkenvirus.
Mensen die vroeger als kind geen windpokken (andere benaming voor waterpokken) hebben gehad, hebben hier geen antistoffen voor opgebouwd en kunnen dus door iemand met zona besmet worden en waterpokken krijgen.

Het virus is besmettelijk en kan zowel door de lucht worden overgedragen alswel via het vocht uit de blaasjes.

Dit vocht uit deze blaasje kan andere mensen besmetten met het waterpokkenvirus als het met slijmvlies in contact komt. Het wrijven in een oog met een door het virus besmette vinger kan al voldoende zijn om besmet te worden.

Wanneer u zona heeft blijf dan ook uit de buurt van baby's, zieke mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Windpokken

Voor de duidelijkheid: het windpokkenvirus is besmettelijk en kan overgebracht worden door mensen met zona. Niet de zona opzich.

Het is wel mogelijk dat u windpokken krijgt door contact met een zonapatiënt. Hierdoor is het wel mogelijk dat u (jaren) later gordelroos kunt krijgen. Wanneer u als kind windpokken heeft gehad kunt u dus niet besmet worden door een zonapatiënt. U heeft dit virus immers al bij u. Lees hier meer over zona behandeling.

Iemand met zona kan dit niet direct overbrengen. Het is secundair besmettelijk. Je kunt wel windpokken krijgen door contact met een zona patient. Later kan zich dit weer uiten als zona.

Gordelroos

De veroorzaker van zona is het varicella zoster virus. Ditzelfde virus veroorzaakt ook de kinderziekte windpokken. Deze ziekte is besmettelijk.

Contact | 2013