Ramsay Hunt syndroom

Het Syndroom van Ramsay Hunt is een ontsteking van de zevende hersenzenuw ten gevolge van een infectie met het Varicella Zoster virus.

Varicella zoster virus

Een andere naam voor het Ramsay Hunt syndroom is ook wel Herpes Zoster Oticus. Dit omdat Herpes Zoster, ookwel zona de veroorzaker is en Oticus (het oor) de plaats is waar de infectie zich bevind. Het Varicella zoster virus veroorzaakt onder andere windpokken en zona.
Wanneer zona zich in de buurt van het oor bevind kan het zich uitbreiden naar een bepaald gebied in de hersenen. Dit gebied heet ganglion geniculata.

Wanneer je als kind windpokken hebt gehad blijft dit virus voor altijd in je lichaam en kan op latere leeftijd zona of het Ramsay Hunt syndroom veroorzaken.

Het Ramsay Hunt syndroom zorgt ervoor dat de zevende hersenzenuw niet goed werkt. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het aansturen van het gelaat. Daarnaast kunnen ook de zenuwen die de smaak van de tong en de spanning van het trommelvlies regelen aangetast worden. Om deze reden hebben patiënten met het syndroom van Ramsay Hunt ook vaak een veranderde smaak en kunnen ze de ervaring hebben dat ze geluiden harder horen.

Bronnen: www.kinderneurologie.eu
Ramsay Hunt syndroom

Symptomen van het Ramsay Hunt syndroom zijn: oorpijn, uitslag op het oor en/of gehemelte een veranderde smaak en verlamming van de gezichtsspieren.

Het Ramsay Hunt syndroom kan spontaan genezen maar wordt vaak bestreden met anti virale medicijnen (valaciclovir), het ontstekingsremmende prednison en pijnstillers

Contact | 2013